CWh46: hydraulische aggregaat met hydrauliekvervanger biedt voordelen

maurice piket aggregaat

In 2013 opende Wouter de Bie zijn wascentrum Carwash Green is Clean aan de Heyendaalseweg te Nijmegen (red: sinds 2017 BOB Autowas). Doel was een zo milieuvriendelijk mogelijk wascentrum. “Dat was inderdaad de insteek, een zo groen mogelijke wasstraat. Gebouwd door Maurice Piket en zijn vader. Tijdens de bouw werden er al ideeën op gedaan voor een alternatief voor de hydraulische olie. Na wat speurwerk werd CWH46 gevonden en besloten we het te testen in de wasstraat. Eén aggregaat hebben we omgebouwd en daarmee met vloeistoffen getest tot we een geschikte alternatief voor olie hadden. Belangrijk is natuurlijk dat de borstels en het meelooptechniek optimaal bleef functioneren. De nadelen van olie bij een kapotte slang of lekkende motor kennen we allemaal.”

CWH46
Het werd CWH46, een mengsel van water en Glycol en wat additieven. “Het vervangen van CWH46 voor olie biedt meerdere voordelen. In de winter wordt olie dikker en CWH46 niet. Dus een continue viscositeit in de wasstraat. Daardoor heb je geen verwarming van olie meer nodig in de aggregaat wat weer elektriciteit bespaard. Het grootste voordeel zit in het feit dat je CWH46 oplost in water dus geen verontreiniging in je waterhuishouding en geen urenlange schoonmaakacties om de olie overal uit en af te wassen, slang vervangen en doorwassen…. De Downtijd is minimaal”

In praktijk
“Voor het vermarkten van CWH46 heb ik samen met Maurice Piket een aparte firma opgericht: B&P Techniek. Inmiddels hebben we bij enkele wasstraten de bestaande aggregaten omgezet naar glycol. Na Nijmegen en Bavaria Petrol in Duitsland draait het product nu in een tiental locaties in Nederland en Duitsland. Het vervangen is redelijk intensief. Eerst moeten we al de olie uit het systeem laten lopen, waarna we een tijd vloeistof door de leidingen laten lopen. Nadat we er zeker van zijn dat alle olie is verwijderd plaatsen we een nieuw filter en vervangen we de olie met CWH46.

In Vlissingen koos Van der Jagt en Willemsen al snel voor het wisselen van olie naar CWH46. Maar bijvoorbeeld bij Carwash Rijen en Q-Wash Rosmalen is ons systeem direct in het bouwbestek meegenomen.” Inmiddels zijn aggregaten bij 10 wasstraten voorzien van dit CWH46 vloeistof, waaronder ook 5 in Duitsland. De eerste omgezette aggregaat draait inmiddels 4 jaar.

Meer informatie
Maurice Piket
tel: 06-20000091