Stofzuigsysteem Q-Wash Rosmalen is technische uniek in zijn soort

holland stofzuigsysteem

Berrie Wolters

Het stofzuigsysteem bij Q-Wash Rosmalen is vrij uniek, aldus Frank Walraven van Van Holland. “Normaal worden er aan iedere voorafscheider twee leidingstrengen (naar links en rechts) aangesloten die in het midden weer bij elkaar komen en als één leiding op de voorafscheider aangesloten worden. Tijdens het maken van de bouwtekening van het stofzuigplein vroeg Patrick van Laarhoven mij of het systeem nog beter kon dan dat we het altijd al deden.”
Het stofzuigplein moest uitgevoerd worden met dubbele slangen, maar zelfs als alle 56 slangen in gebruik zijn mocht er geen enkel vermindering van de zuigkracht per slang optreden.”

“De oplossing werd gevonden door alle voorafscheiders uit te voeren met 1 transportleiding met maximaal 4 dubbele slangen (totaal 8). Deze toepassing kost wel iets meer voorafscheiders maar zal op termijn zijn voordelen in comfort uitdrukken.”
• Meer capaciteit stofopvang
• Minder leidingweerstand
• Kans op verstoppingen nihil
• Minder energie verbruik

Artikel gaat na de foto verder

Foto 1

uitleg foto 1: Op de foto is de voorafscheider te zien met daaraan gekoppeld 1 transportleiding. Bovenlinks het spoelsysteem: die zorgt voor grote hoeveelheid lucht en snelheid in de leiding. Hierdoor wordt de leiding goed gereinigd wat weer leidt tot een comfortabel en probleemloos gebruik van de stofzuigers. Bij Q-wash bevinden zich 6 voorafscheiders en 6 spoelsystemen

Techniek
“Het systeem is uitgevoerd met een geïnstalleerd vacuüm vermogen van 60kW verdeelt over drie turbines van 20kW/50Hz. Alle voorafscheiders zijn voorzien van een vlinderklep-afsluiter die het mogelijk maakt om relatief eenvoudig een leidingstreng af te sluiten. Zo kan er tijdens bedrijf een voorafscheider buiten werking worden gezet om deze bijvoorbeeld te legen.”

“Ook zijn alle voorafscheiders/strengen uitgevoerd met een spoelsysteem. Deze zorgt voor een leidingspoeling iedere 2 uur. Door middel van pneumatische bediende schuiven brengen we voldoende lucht in de leiding om een optimale luchtsnelheid te realiseren in de leidingstreng zodat de leiding compleet schoon spoelt. Uiteraard zijn alle schuiven voorzien van een demper die voorkomt dat de herrie van het spoelen als vervelend wordt beschouwd door de gebruiker.”“De aankleding van het stofzuigplein doen wij altijd in samenwerking met Hansa Service. Ook nu ziet het plein er weer
kleurrijk en gezellig uit. De RVS slangzuilen met matten support kleden de hal prachtig af. Q-Wash Rosmalen is
echt een carwash 3.0. “ Groot, licht, kleurrijk, duurzaam opgebouwd etc…
De architect, Jan Stuyt, heeft ook van dit project weer een combi weten te maken tussen industrie en houten elementen.  Prachtige project met een prachtig”

Binnenkort op deze site een reportage over Q-Wash Rosmalen

Meer foto’s

Meer Informatie

Van Holland BV
Frank Walraven
Ga naar WEBSITE