Eind vorig jaar heeft de Europese Commissie voorstellen opgesteld voor strengere regels voor kunststof verpakkingen en het daaruit voortkomend afval. Onder de naam Packaging and Packaging Waste Regulation, afgekort PPWR, is een nieuwe regeling tot stand gekomen. Hieronder vallen dus ook verpakkingen die worden gebruikt in de car- en truckwashbranche zoals jerrycans, bag-in-box verpakkingen, IBC’s ed.
Het produceren van kunststof verpakkingen is zeer milieubelastend en men wil dan ook dat over enkele jaren elke verpakking voor een deel uit gerecycled materiaal, recyclaat, bestaat. Ook moeten de verpakkingen ‘effectief en efficiënt’ worden ingezameld. In het PPWR-voorstel staat (nog) niets over de mogelijkheid van het reinigen van kunststof verpakkingen. “Een gemiste kans”, aldus Harald Buitenhuis operational director van SenS Interclean.
Het PPWR-voorstel moet eind 2024 in werking treden en is de opvolger van de oude verpakkingsregeling. In de oude regeling hadden landen binnen de Europese Unie de vrijheid om zelf regels op te stellen om tot de gewenste reductie van het verpakkingsmateriaal te komen. Met de komende PPWR moeten alle lidstaten de hierin beschreven regels volgen. In 2040 moeten de lidstaten de hoeveelheid verpakkingsafval per inwoner ten opzichte van het jaar 2018 met 15% gereduceerd hebben.
Wat staat er in PPWR:
– Alle kunststof verpakkingen in 2030 recyclebaar zijn
– Verpakkingen dienen effectief en efficiënt ingezameld, gesorteerd en gerecycled worden tot een secundaire grondstof die geschikt is om primair materiaal te vervangen. Een verplichting om verpakkingen op te halen zal er niet komen. Maar de vraag naar recyclaat zal toenemen waardoor het voor producenten wel steeds logischer zal worden om te zorgen voor een closed loop systeem.
– In 2030 moeten kunststof verpakkingen per eenheid 10-35% teruggewonnen recyclaat bevatten
– In 2040 moet dit aandeel recyclaat 50-65% zijn
Nadeel recyclen
In 2040 moet een jerrycan dus ook uit 50-65 % gerecycled materiaal bestaan. De kwaliteit van kunststoffen wordt nadelig beïnvloed door oa weersinvloeden, onrechtmatig gebruik en door de laatste inhoud. Na een aantal keren recyclen wordt de kwaliteit van het product steeds minder en zelfs uiteindelijk niet meer geschikt voor herproductie.
Hierin zullen in het productieproces weer additieven toegevoegd dienen te worden om de kwaliteit zeker te stellen. Bij een 30% toevoeging van recyclaat zal hierbij bv minder risico zijn tov een wenselijke hogere percentage recyclaat. Anderzijds worden er ook verpakkingen gebruikt welke al wel reeds bestaan uit 100% recyclaat waar de kwaliteit dan ook van geborgd kan worden. Om HDPE verpakkingen zo goed mogelijk te hergebruiken is het spoelen van de verpakking dan ook optie 1 voordat deze in de recycling terecht komt. Goed is dan ook om te promoten binnen Europa dat hiernaar wel gekeken wordt mbt de PPWR aangezien we mogelijk anders verzanden in het recycleren van verpakkingen welke mogelijk eerst nog jaren in een gecontroleerd hergebruik systeem een langer leven kunnen krijgen.
Leave a comment