Bron: ACE Carwash

Het lijkt bijna een raadsel: wat is de overeenkomst tussen Nederland, Panama en China? Het antwoord zal voor velen onbekend zijn, maar voor Ruby Kamerbeek, manager bij ACE, is het zo klaar als een klontje: in alle drie de landen staan inmiddels wasstraten van ACE. Met China als nieuwste, en zeker niet de laatste, toevoeging.

Een mailtje, een telefoontje en een Chinese delegatie op bezoek

Het begon allemaal een jaar of vier geleden, vertelt Ruby: “Eerst ontvingen we een mailtje met een kennismaking en wat informatie, daarna zijn we gaan bellen en toen bleek dat dit bedrijf uit China onze machines had gezien op de beurs in Duitsland. Zodoende zijn ze met Holz in contact getreden, maar die verwezen door naar ons omdat wij buiten Duitsland, Frankrijk, Zwitserland en België de andere markten bedienen. Nou toen stonden ze binnen no-time in Nederland op de stoep.”

ace china
ace china

Foto’s boven: Tijdens het installeren werd het een en ander toegelicht door ACE medewerkers

Een eerste ronde langs de wasstraten was eigenlijk al genoeg

 “We zijn toen langs een aantal wasstraten gegaan met onze machines en de eigenaar van het Chinese bedrijf was toen al snel om. Van daaruit is het natuurlijk een kwestie van hoe gaan we dit praktisch inregelen. Daar zijn nog wel een stuk of zes, zeven bezoeken bijgekomen en een tour langs de fabriek in Duitsland.”, legt Ruby uit. En daarmee stond het ligt op groen voor ACE om voet te zetten op Chinese bodem.

In elk land waar je komt, heeft het woord ‘klaar’ een andere betekenis
 
Maar dat China geen Nederland is, merkte ook Ruby al snel. “Het woordje ‘klaar’  heeft sowieso in elk land een andere betekenis, dus daar wil je eerst een gevoel voor krijgen. In Panama lag er bijvoorbeeld nog geen straatwerk in, daar stonden we met de heftruk vast in de modder. In China zijn ze juist erg strikt, dus dat is voor het bouwproces goed. Maar het hele model en systeem daar is anders. De ondernemer die onze wasstraten gaat neerzetten, is groot geworden in de speelhallen. Daar heeft hij ook een app bij ontwikkeld, die eigenlijk van alles een soort spel maakt waar je punten voor krijgt.”  
ace china
ace china

Alle betalingen via de app en bij een wasbeurt draai je aan het rad van fortuin

In China gaat alles via een app. Waar ACE in Nederland voorloper was in betaalsystemen, gaat het in China dus weer heel anders. Ruby: “Ze hebben al een wasstraat staan waar ze het op die manier doen, maar met die app kan je vervolgens punten verdienen en prijzen winnen of kopen. Dat kennen wij natuurlijk helemaal niet, dus de aansluiting van hun programma moest in onze besturing worden geschoten. Dat blijft wel een uitzoekklusje, maar is gelukkig goed gegaan. ”

Met het hele team naar China: een unieke ervaring

De eerste wasstraat staat inmiddels, een immens project van twee tunnels en twee interieurbanen naast elkaar. Het bouwen werd gedaan door ACE samen met Chinese monteurs, die vervolgens meer wasstraten in China gaan bouwen: “Nou dat was wel een ervaring”, lacht Ruby “de Chinese monteurs spreken geen Engels, dus alles gaat met handen en voeten. En dan nog het cultuurverschil. Sommige van onze jongens waren nooit zo ver op reis geweest en dan krijg je met de lunch opeens rijst met kippenpoten. Met de nagels er nog aan. Vanaf dag twee hebben we maar aangegeven vegetarisch te eten.”

ace china
ace china

Onze snelheid van wassen kennen ze daar nog helemaal niet

En bij deze wasstraat, in Kanton, zal het niet blijven. Zeker is al dat er wasstraten zullen volgen in Urumqi en Korla, relatief onbekende plaatsen en waar niet-Chinezen meteen opvallen. “Nu we de monteurs daar hebben geleerd hoe je de machines installeert, sturen we in het vervolg alleen nog de machines, tekeningen en reserve onderdelen op. Zij bouwen dan de straat en wij komen alleen nog een keer alles nalopen. Ook qua onderhoud zit je dankzij die reserve onderdelen die we meeleveren goed.”, vertelt Ruby. “Mocht er toch wat zijn, kunnen we altijd op afstand meekijken en programmeren in hun tech. En in het ergste geval stap je op het vliegtuig en ben je er binnen een dag.”

De duurzaamheid van de machines, onze tech en de manier van bouwen

Maar zulke noodsituaties zullen zich waarschijnlijk niet voordoen. Ruby: “We draaien al vijf jaar in Panama en hebben daar nog nooit naar terug hoeven te gaan. Het komt echt door de duurzaamheid van onze machines, de onverwoestbaarheid. En onze tech, die we expres zo simpel mogelijk houden. Dat is waarom ondernemers in Nederland kiezen voor ACE en Holz, maar ook in het buitenland.”

Het avontuur en deze groei smaakt naar meer

In China is nu voet aan de grond: “De ondernemer die deze wasstraten laat bouwen, gaat op zoek naar andere ondernemers die dit ook in China willen doen. Een zogenaamde reseller eigenlijk. En we zien nu al dat het niet bij China zal blijven. Daarover vertellen we later meer, maar we zijn in meer landen in de voorbereidende fase. Ons kantoor groeit, onze klanten groeien, we kunnen mensen aannemen en zijn op zoek naar monteurs. Ik denk dat we positief de blik vooruit kunnen richten” sluit Ruby glimlachend af.

ace china
ace china
ace china
Deel dit artikel:

Leave a comment