Door de strenge coronamaatregelen die half december van kracht werden, daalde de verkoop van motorbrandstoffen in januari tot het niveau van april 2020, toen het coronavirus voor het eerst een volledige maand de maatschappij teisterde. Volgens een analyse door BOVAG van de meest recente CBS-cijfers werd in januari 837 miljoen liter diesel, benzine en LPG getankt, oftewel bijna een kwart minder dan in dezelfde maand vorig jaar.

In januari 2020 bedroeg de brandstofafzet nog 1,1 miljard liter, in februari was dat 1,05 miljard liter en in maart -toen halverwege die maand thuiswerken het devies werd- nog bijna 1 miljard liter. Vervolgens daalde het aantal getankte liters in april naar een historisch dieptepunt van 818 miljoen. Gedurende de rest van 2020 kwam de verkoop amper boven de 1 miljard liter per maand uit en het jaar werd dan ook afgesloten met een totale afzet van 12 miljard liter, het laagste niveau sinds 1989.

Diesel op historisch dieptepunt
Afgelopen januari viel het afzetniveau als gevolg van de harde lockdown weer terug naar dat van het begin van de coronacrisis. De verkoop van LPG daalde in vergelijking met de eerste maand van 2020 met ruim 36 procent tot 14 miljoen liter en de benzineverkoop nam bijna 30 procent af tot 340 miljoen liter. Tevens werd er met 483 miljoen liter 18,5 procent minder diesel getankt dan in januari vorig jaar. In heel 2020 werd geen enkele maand minder dan 500 miljoen liter diesel verkocht en in de CBS-archieven is überhaupt geen maand te vinden met minder dan 500 miljoen verkochte liters diesel. Door de gedwongen sluiting van alle niet-essentiële winkels waren er in januari aanzienlijk minder transportbewegingen dan in voorgaande maanden en dat had dus z’n weerslag op de dieselverkoop.

Bron: BOVAG

 

Deel dit artikel:

Leave a comment