BOVAG en andere mkb-organisaties hebben er afgelopen maand voor gepleit om de invoering van de Omgevingswet die op 1 juli 2022 in zou moeten gaan, opnieuw uit te stellen. Reden is dat er onvoldoende tijd is om het online loket (DSO) waarmee ondernemers straks hun bouwaanvragen- en meldingen moeten gaan regelen goed werkend te krijgen.  

De organisaties willen dat er meer tijd komt om ermee proef te draaien en erover te communiceren, en dat meer branches die mogelijkheid krijgen. De nieuwe Omgevingswet bundelt alle wetten en regels voor ruimte, bouw, infrastructuur, milieu, natuur en water. Doel is dat aanvragen van ondernemers eenvoudiger, sneller en goedkoper worden. Ondernemers zouden dit dan vanaf 1 juli 2022 via één online ondernemersloket kunnen regelen: het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). Zij moeten hierin eenvoudig en zonder hulp van derden hun eigen weg kunnen vinden. 

Zonder goedwerkend DSO geen Omgevingswet 

Het DSO is echter sinds het wetgevingsproces een punt van zorg van mkb-organisaties, gemeenten en provincies omdat het niet goed werkt. Zonder een goedwerkend ondernemersloket dreigen ondernemers opgezadeld te worden met extra werk, kosten en frustratie, vreest BOVAG. Dat staat haaks op de uitgangspunten die BOVAG hanteert bij alle mkb-wet- en regelgeving: die moet eerlijk, haalbaar en betaalbaar zijn. Standpunt van BOVAG is daarom: zonder goedwerkend DSO geen Omgevingswet.

Deel dit artikel:

Leave a comment