Met de VEGA roll-over onderscheidt de firma Christ zich niet alleen visueel maar zeker ook op technisch vlak van alle andere roll-overs. Het unieke van de VEGA is dan ook dat het slechts één wasgang (heen) maar liefs drie wasprocessen plaatsvinden: hogedruk, inschuimen en wassen. En dat in slechts 4-6 minuten inclusief de Polish. Standaard wordt de auto tijdens de teruggang gedroogd, maar optioneel kan er desgewenst ook gekozen worden voor een extra Polish & Shine programma. Dit zeer uitgebreid wasprogramma duurt zo’n 5-6 minuten. Daarnaast zorgen enkele technische verbeteringen voor minder water- en stroomverbruik. Dat komt door de slimme software en door de unieke frequentie gestuurde direct aandrijving .Kijkend naar de roll-over markt in Nederland, dan lijken ze allemaal erg op elkaar. Met de nieuwe ‘look’ van deze roll-over kan de carwashondernemer zich onderscheiden van de rest.

Pierre Krieger van Christ is in zijn nopjes over de nieuwe VEGA rollover en kon niet wachten tot de eerste werd geplaatst bij Vermeulen in Kampen (zie eerder bericht PROJECTEN). “Met de nieuwe VEGA roll-over voldoen we aan de hoogste eisen op het gebied van Premium-autowassen. Wij maken de nieuwe norm! Hij is ontwikkeld met het oog op speciale vereisten op het gebied van wascentra en tankstations.”

Krachtigere motoren

Er zijn legio technische noviteiten te melden die deze roll-over een stuk efficiënter en zuiniger maken. Pierre Krieger: “Zo zijn er vernieuwde droogmotoren in zowel het linker als het rechter portaal geplaatst die oa. zorgen voor een extra droogvermogen van wel 15 procent. Gecombineerd met een super intelligente lucht stroom zorgt het voor een beter Flow. Een ander belangrijke innovatie binnen het droogproces is de nieuwe ‘flow’, zeg maar de luchtstroom van de droogmotoren naar de droogmonden. Deze is dankzij het Fly-in droogconcept eveneens verbeterd en biedt een grotere blaaskracht, gezien de standaard roll-over breedte van 2. 55 meter ook wel nodig. Dit zorgt ook voor een tijdsbesparing.”

Daarnaast kan de dakdroger aan de achter- en aan de voorkant 60% zwenken en ook kan men kiezen voor de optie Turbo Dry (het drogen gebeurt dan in 3 verschillende vermogensstanden waardoor energie wordt bespaard.) Door de optie Turbo Dry kunnen we het vermogen aanpassen naar 4Kw per motor. Dit alles geeft een perfect droogresulaat.”

christ vega

Borstels & motoren

De motoren van de borstels zijn tevens ‘direct’ aangedreven (dus zonder versnellingsbak). Dit biedt enkele voordelen: ten eerste wisselen de borstels in een fractie van een seconden van draai richting en zijn we gem.10%- 30% zuiniger in stroomverbruik, behoeven geen onderhoud en zijn stil.
Het verwisselen van borstelmateriaal is geen enkel probleem en er hoeft niets vervangen te worden, wat een hoop geld en tijd scheelt. Ook is de VEGA uitgerust met vernieuwde rijmotoren die enorm stil en eveneens onderhoudsarm zijn.”

Hogedruk

Rondom de roll-over bevinden zich een aantal oscillerende hogedruk sproeikoppen met 55 Bar en indien gewenst een nog hogere druk. Door de ingebouwde voertuig aftasting ziet de rollover hoe de contouren en wat de hoogte van het voertuig is en schakelt dan automatisch meerdere hoge druk sproeikoppen in om het hogere gedeelte van auto/bus af te spuiten.

Het dakportaal kan worden voorzien van 4 of 8 vaste of oscillerende 4 HD sproeiers voorzien worden en in de zijportalen van 4, 8 of 16 HD vaste of oscillerende HD sproeiers. Pierre Krieger: “Elk voertuig wordt vooraf gescand en gemeten op hoogte en breedte. Bij een personenwagen treden alleen de onderste rij sproeikoppen in werking en bij een SUV/busje komen ook de bovenste sproeikoppen in actie (zie foto’s onder). Dit meetsysteem is zo accuraat dat zelf auto’s met skiboxen gewassen kunnen worden.”

christ vega hogedruk

Wheel Master

Gedurende het scannen van het voertuig wordt ook de wielgrootte gemeten. Het programma kan variabel ingesteld worden: alleen wassen van de velgen of ook de banden. Dankzij de grotere diameter en nieuwe vulstructuur verbetert de nieuwe wielborstel de reinigingsprestaties. Het wielwas systeem
is verkrijgbaar in drie verschillende lengtes en kan worden aangepast aan specifieke klantvereisten. Ook de hoogte van de hoogteverstelling is vergroot. Voor een optimaal visueel effect kan er op de velgen een dikke laag schuim worden gespoten.

Intelligent knikborstelsysteem

“Dankzij ons uniek kniksysteem passen de borstels zich automatisch aan de contouren van het voertuig aan. Met een speciaal sensorsysteem kunnen de posities van de zijborstels te allen tijde worden bewaakt. Bovendien wordt de positionering van de zijborstels aangestuurd door frequentieomvormers, waardoor de zijborstels soepel over het hele voertuig kunnen worden bewogen.”

“Tijdens de heengang verricht VEGA drie wasprocessen”

Speerpunt van de VEGA is toch wel het gegeven dat deze roll-over door het Design en efficiëntie 45% meer wascapaciteit biedt ten opzichte van gangbare wasinstallaties. Dat wordt mogelijk gemaakt door de combinatie van een groot aantal innovaties van Christ, die een vloeiend wasverloop en multitasking mogelijk maken.
Gedurende de eerste wasgang (heen) vinden bijvoorbeeld al maar liefst 3 wasprocessen plaats:
• oscillerende hogedruk rondom
• inschuimen
wassen
“Deze wasprocessen duren met de nieuwe VEGA slechts 4-6 minuten, met behoud van een hoog was en droog kwaliteit uiteraard. Bij oudere roll-overs moet je hiervoor toch al snel met 9 – 11 minuten rekening houden. We maken gebruik van een speciaal nieuw soort schuim/shampoo Twin Foam die extra snel werkt en tevens de auto voorbereidt op het wassen.
Na de heengang wordt het voertuig standaard tijdens de teruggang nog een keer gewassen . Optioneel biedt Christ de mogelijkheid om tijdens deze teruggang een Polish Protect & Shine programma toe te voegen. “In dat geval loopt de VEGA roll-over met iets langzamere snelheid van voren naar achteren om een goede wassing te garanderen om daarna van achter naar voren terug en brengt de
Polish op het voertuig aan. Nagenoeg tegelijkertijd wordt de aangebrachte Polish door borstels in de lak ingewreven. Hiervoor kan dan een extra bedrag berekend worden aan de wasklant.”
Deze zgn snelwassing zorgt ervoor dat je meer klanten per uur kan wassen maar dat de was en droog kwaliteit 100% gewaarborgt blijft.

“Door de verkorte programma looptijd kan men 20% meer omzet creëren”

.

Meer Informatie
Deel dit artikel:

Leave a comment