Begin jaren ’90 las Jan van Ooijen een artikel over carwash en dacht “dat ga ik ook doen, autowassen.” Aan de Horsterweg in Venlo vond hij een stuk grond voor een mogelijke waslocatie en in ’92 opende hij hier zijn waslocatie. Jan van Ooijen: “De naam was toen al Wash-Drive-In Horsterweg en bestond uit een Ryko Premier roll-over, enkele wasboxen en een stofzuigplein.” In de afgelopen jaren is regelmatig aan de waslocatie gesleuteld en vorig jaar zijn de wasboxen aangepakt en uitgebreid met 3 extra hoge units. In 2023 is er een extra washal gebouwd voor de nieuwe washXL-installatie waarmee busjes, campers ed. gewassen kunnen worden. Tegenwoordig zijn het dochter Irma en neef Ruud Willems die de waslocatie bestieren

Na wat gesprekken met leveranciers kwam Jan van Ooijen uiteindelijk bij Ryko terecht. “Een Amerikaans merk dat toen de Europese markt op wilde. Ons contactpersoon was toen Dick Dröge en we konden de rollover toentertijd huren.”

Foto rechts is een voorbeeld van een Ryko Premier

1992 Opening waslocatie

In november ’92 is Wash-Drive-In Horsterweg officieel geopend. “Dankzij een pagina groot artikel in een lokale krant kregen we al snel naamsbekendheid. Ik en mijn vrouw Miek deden alles zelf, bijvoorbeeld auto’s voorwassen bij de Ryko roll-over. Deze roll-over zag er geheel anders uit dan die van tegenwoordig. De roll-over had een lengte van enkele meters en had 5 borstels. Eerst had je 2 zijborstels en voor het portaal 2 grote ronde drogers. In het portaal zaten de velgenborstels, daarna de dakborstel en uiteindelijk ook nog eens 2 soort mitterborstels De 2 kleine borstels aan de voorzijde waren er om de voorzijde en de zijkant te reinigen. Met de voorwas en de roll-over kregen we de auto’s goed schoon. Het duurste wasprogramma kostte toen 6,5 gulden (€ 3,-) Theo van Leeuwen van Autorette plaatste de 4 wasboxen waarmee we al direct de doe-het-zelf wassers uit de regio aantrokken, toch een belangrijke en grote klantengroep.”

2002 Nieuwe Tammermatic roll-over

“De Premier roll-over was echt op en we hebben een nieuwe Tammermatic Ultralux aangeschaft. Deze roll-over had soft borstelmateriaal, meerdere wasprogramma’s hogedruksysteem en was contourvolgend.”

2006 Wasstraat Belanger

“Met de roll-over zaten we op een gegeven moment aan de max qua wascapaciteit, vooral tijdens piek-uren. De rij wachtende klanten werd te lang en daarom besloten we om de roll-over te vervangen door een Belanger wasstraat van 16 meter. We hebben toen bewust gekozen voor een kleine leverancier: Multiwash. Zij waren leverancier van Belanger, een Amerikaans hydraulisch aangedreven wasstraat met een laag storingsgraad en minder onderhoud dan bijvoorbeeld een installatie met elektrische aandrijving. Helaas ging het bedrijf in 2008 failliet, maar gelukkig konden we wel beroep blijven doen op twee oud monteurs: Jan de Boer (nu JDB Service) en Hans Klein Willink (nu eigenaar Multiwash).”

2022 Drie extra (hoge) wasboxen

In dit jaar zijn de bestaande wasboxen ge-update en het aantal uitgebreid van 4 naar 7 wasboxen. Ruud Willems: “We hadden al 4 boxen en een buitenopstelling voor caravans en busjes ed. Daar was veel animo voor. Het aantal busjes, campers en caravans in Nederland is de laatste jaren immers erg toegenomen. We hebben 3 wasboxen met een washoogte van 4,2 meter laten aanbouwen. Hierin kan zelfs een cabine van een truck gewassen worden.”

“Gelijk met de nieuwbouw hebben we de bestaande boxen eveneens aangepakt: nieuwe vloer, nieuwe zwenkarmen, een Payter unit in het bedieningspaneel laten plaatsen en alle wasboxen zijn uitgerust met een Sonax Extreme Wheel Cleaner-unit waarmee de klant de velgen kan schoonmaken.”

Ook werd er een WashXL wasinstallatie geplaatst voor het wassen van busjes, campers ed.
Lees meer HIER

Bovenstaand is een deel van het gehele artikel uit vakblad CARWASH editie 4 (verschijnt 9-10 december)

Deel dit artikel:

Leave a comment