Berrie Wolters

Mark de Graaf: “Hoe kom je daarbij?” was Mark’s reactie toen ik hem vroeg of het waar was dat hij van plan was het Amerikaanse carwashconcept Tommy’s Express naar Nederland te brengen. “Maar het is waar. We hebben al een locatie gevonden voor de eerste Tommy’s Express in Nederland en de bouw ervan zal na de zomer beginnen.” Tommy’s Express zal uitsluitend via franchising worden geïntroduceerd en de Amerikaanse eigenaar, Tom Essenburg, blijft de franchisegever van het concept. In Amerika zijn er 156 Tommy’s Express-autowaslocaties ook zijn er al enkele Tommy’s in Europa.

Het is niet verwonderlijk dat Mark de Graaf betrokken raakt bij Tommy’s Express. Hij is immers al jarenlang persoonlijk bevriend met Tom en de Essenburg-familie, verder zitten ze ook samen in het bestuur van de ICA Carwash-organisatie. “We ontmoeten elkaar regelmatig en praten natuurlijk voornamelijk over autowassen. Ik weet natuurlijk wat hij doet en hij weet alles over BOB Autowas. Toen hij onlangs aangaf dat hij Tommy’s Express wereldwijd wilde uitbreiden, vroeg ik hem of ik het concept voor Nederland mocht oppakken. Op dit moment heb ik meerdere rollen: ik zal zelf Tommy’s Expressvestigingen als franchisenemer opzetten, ik bied andere autowasondernemers het concept aan en ik breng geïnteresseerde partijen in contact met Tom Essenburg. Daarnaast ben ik ook nog eigenaar van BOB Autowas.” Naast het carwashconcept Tommy’s Express is Essenburg ook eigenaar van Tommy Equipment, waar de kenmerkende boog-wasstraat ook onder valt.

tommy express

Hard Franchise
Het Tommy’s Express-concept is uitsluitend verkrijgbaar via franchise. Je kunt het niet zomaar kopen. “De formule is gedurende vele decennia getest en geoptimaliseerd. Elk detail van het gebouw, de wasstraat, de toegangsweg, enzovoort is zorgvuldig doordacht en vastgelegd. En het is duidelijk succesvol gezien het aantal locaties en het commerciële succes ervan. Alle locaties zijn identiek, vergelijkbaar met een McDonald’s. Als we naar Nederland kijken, zullen toekomstige Tommy’s Express-vestigingen voornamelijk nieuwbouw zijn. Als een carwashondernemer toch zijn bestaande locatie wil omzetten naar Tommy’s Express, moet alles worden afgebroken en een nieuw Tommy’s-pand worden gebouwd.”

Gehele artikel
Bovenstaand is een stukje uit het gehele artikel met Mark de Graaf in vakblad CARWASH editie 3, die rond 7 juli zal verschijnen

Deel dit artikel:

Leave a comment